Behandelingen bij de ziekte van Bechterew

Bechterew behandelen? Wat is er mogelijk?

Helaas, hèt medicijn dat de ziekte van Bechterew helemaal geneest is nog niet gevonden. Maar gelukkig zijn er volop behandelingen die de kwaliteit van uw leven verbeteren, gewrichtsontstekingen kunnen stoppen en complicaties kunnen voorkomen.

Uw arts zal in de eerste plaats verwijzen naar oefentherapie. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven vanwege pijnstilling en/of remming van de ontsteking. Het doel van de behandeling van de ziekte van Bechterew is om het immuunsysteem zo te remmen dat de gewrichtsontsteking stopt zonder dat de weerstand tegen ziekteverwekkers afneemt.

Ontstekingsremmende medicijnen

Om te kunnen begrijpen hoe verschillende middelen werken, is het goed om iets meer te weten over ontstekingsreacties. Bij zo’n reactie zijn zogenaamde “ontstekingsmediatoren” betrokken. Deze bevorderen de ontstekingsreactie. Ze verwijden de bloedvaten en zorgen ervoor dat vocht en ontstekingscellen het ontstoken weefsel kunnen bereiken. Dat zorgt voor warmte, roodheid en zwelling. Maar die ontstekingsmediatoren trekken ook weer nieuwe ontstekingscellen aan, die weer nieuwe ontstekingsmediatoren activeren. Zo ontstaat er een vervelende kettingreactie. Ontstekingsremmende medicijnen (de naam zegt het al) remmen dit proces.

Ze halen een schakel uit de ketting van reacties. Er zijn verschillende soorten ontstekingsremmers en elke ‘mikt’ weer op een ander schakeltje.

Belangrijkste voorgeschreven medicijnen bij Bechterew

De belangrijkste medicijnen die worden voorgeschreven zijn:

  • Corticosteroïden
  • NSAID’s “Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs” (afgekort NSAID’s)
  • DMARD’s “Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs” (afgekort DMARD’s)
  • Anti-TNF-α behandeling

Overige en alternatieve behandelingen

Voor sommige mensen is de ziekte van Bechterew goed te behandelen met fysiotherapie. Maar ook het zogenaamde “TENS” apparaat dat werkt met electrische impulsen kan uw pijn verlichten. Ook massage is aan te raden, maar het is beter om daarbij de wervelkolom of nek niet teveel te manipuleren. Daarnaast kan acupunctuur ook goed helpen.