Bechterew diagnose en de gevolgen

Hoe wordt de ziekte van Bechterew vastgesteld?

Het duurt soms wel tien jaar voordat duidelijk wordt dat iemand de ziekte van Bechterew heeft. Dat komt omdat de aandoening in het begin vaak wordt aangezien voor ‘gewone’ pijn in de rug.

Meestal zal de reumatoloog de diagnose in eerste instantie stellen op grond van het klachtenpatroon, het verhaal van de patiënt, en op de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Aanvullende informatie komt uit laboratoriumonderzoek, waaronder een verhoogd CRP gehalte en de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen kunnen wijzen op reumatoïde artritis. Beiden zijn verhoogd bij een ontsteking.

Verloop van ziekte van Bechterew

De ernst van de ziekte varieert sterk. De ziekte kan zeer progressief zijn, wat betekent dat de symptomen in de loop der jaren steeds erger worden. Hierdoor ontstaat blijvende schade aan het bekken en verstijving van de gewrichten van de wervelkolom. Vroegtijdige herkenning en intensieve behandeling van de ziekte van Bechterew is dan ook van groot belang voor het beperken van lange termijn schade. Ernstige klachten kunnen leiden tot een verhoogd ziekteverzuim en een grotere mate van arbeidsongeschiktheid. Lees meer over het verloop van de ziekte van Bechterew.

Gevolgen van Bechterew

De pijn en vermoeidheid bij de ziekte van Bechterew belemmert patiënten vaak aanzienlijk in hun dagelijkse functioneren.
Dit brengt allerlei persoonlijke en sociale beperkingen met zich mee. Dat leidt nogal eens tot gevoelens van frustratie, isolatie en depressiviteit. De emotionele belasting van de ziekte van Bechterew kan dan ook groot zijn.

Wat gebeurt er na de diagnose?

Als u de diagnose ziekte van Bechterew krijgt, zal dat best wel schrikken zijn. Zo’n diagnose verandert uw leven en dat vraagt om aanpassing. Niet alleen van uzelf, maar ook van de mensen in uw omgeving. Het kan helpen om zoveel mogelijk duidelijk te zijn over wat u wel en niet kunt. Lees meer over hulp en tips na de diagnose Bechterew.