Ziekte van Bechterew en zwangerschap

Beïnvloedt Bechterew de zwangerschap?

Vrouwen met de ziekte van Bechterew zijn even vruchtbaar als vrouwen zonder deze ziekte. Zwanger worden behoort tot de mogelijkheden. U kunt dezelfde zwangerschapsklachten krijgen, zoals vermoeidheid of een hoge bloeddruk. Klachten aan grote gewrichten (heup, schouder) kunnen tijdens de zwangerschap juist verminderen. Helaas komen ze na de bevalling meestal weer terug. Uw rugklachten blijven waarschijnlijk hetzelfde.

Proberen zwanger te worden? Bespreek dit met uw arts

Als u gaat proberen zwanger te worden, is het verstandig dit zo vroeg mogelijk met uw arts te bespreken. Zo voorkomt u dat eventuele medicijnen uw vruchtbaarheid en de gezondheid van uw ongeboren kind beïnvloeden. Ook als u van plan bent borstvoeding te geven, kunt u dit het beste eerst even bespreken met uw arts.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap kan het fijn zijn om een zwangerschapsband te dragen. Door het extra gewicht bij uw buik kunt u namelijk de neiging hebben om een holle rug te maken. Als u veel last heeft van uw heupen en bekken, dan kan het fijn zijn om uw zwangerschap te laten begeleiden door de gynaecoloog. Deze kan ook kijken of het verstandiger is om uw kindje op natuurlijke wijze of met een keizer- snede ter wereld te laten komen. Daarnaast komt het voor dat uw borstkas minder goed beweegt: de steeds groter wordende baby kan ervoor zorgen dat u minder goed kunt ademen. Gelukkig bestaan er veel goede oefeningen. Vraag het uw fysiotherapeut, deze kan u hierbij helpen. Verder kunt u gewoon naar zwangerschapsgymnastiek. Hoe fitter en soepeler u namelijk bent, hoe fijner het is.

Na de bevalling

Na de bevalling is het niveau van de klachten vaak weer hetzelfde als voor de zwangerschap. Als u een keizersnede heeft gehad, dan kan het raadzaam zijn om nog even gebruik te blijven maken van de hulp van de fysiotherapeut.