Oorzaak van de Ziekte van Bechterew

Zijn er oorzaken bekend van Bechterew?

Er is (en wordt nog steeds) veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte van Bechterew. Toch weten we nog steeds niet precies waar het vandaan komt. Waarschijnlijk heeft het te maken met genen. Aanleg dus. Daarnaast werd in het verleden vaak gedacht dat de aandoening wordt uitgelokt door een darminfectie, maar daar is weinig bewijs voor gevonden.

Is Bechterew erfelijk?

Ook al spelen genen (erfelijke factoren) wel een rol bij de ziekte van Bechterew, de kans dat u het doorgeeft aan uw kind is gelukkig vrij laag. Als ouder heeft u een kans van 50% om een bepaald gen door te geven aan uw kind. Maar gelukkig krijgt niet iedereen met dit gen ook echt de ziekte van Bechterew. Die kans is namelijk kleiner dan 1 op 10. Bij grootouders is dit zelfs een kans van 1 op 20.

Bechterew is een chronische ziekte

De ziekte van Bechterew is chronisch, het gaat dus niet meer over. Maar dat betekent gelukkig niet dat u er altijd last van zult hebben. Dat is voor iedereen anders. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zich vergist. Het ‘herkent’ het vlies van de banden op botten en gewrichten niet meer en probeert dit dan ook aan te vallen. Met als gevolg een ontsteking, vooral in uw wervelkolom. Op het moment dat de ontsteking weer afneemt maken de wervels onterecht nieuw botweefsel aan. Daardoor kunnen twee of meer botten met elkaar vergroeien. Dit kan verstijving, pijn en vermoeidheid veroorzaken. En dat is behoorlijk vervelend; het kan invloed hebben op gewone, dagelijkse activiteiten. En in het ergste geval kan het leiden tot beschadiging in uw botten en kraakbeen. Het is wel opvallend dat drie keer zoveel mannen als vrouwen de ziekte van Bechterew krijgen. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden.