Ziekte van Bechterew symptomen

Wat zijn de symptomen van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Deze ziekte veroorzaakt chronische ontstekingen die gepaard gaan met vermoeidheid en pijn. U kunt vooral last hebben van uw onderrug en soms ook van andere gewrichten, pezen en banden. Ook kunt u zich regelmatig vermoeid en lusteloos voelen.

Hoe de ziekte zal verlopen, verschilt van persoon tot persoon. Doordat de ernst van de ziekte sterk varieert is vroegtijdige herkenning en intensieve behandeling van de ziekte van Bechterew van groot belang voor het beperken van lange termijn schade.

Meestal begint de ziekte op een leeftijd tussen de 17 en 30 jaar, maar soms ook later. Het is opvallend dat drie keer zoveel mannen als vrouwen de ziekte van Bechterew krijgen. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Welke klachten kunt u krijgen bij Bechterew?

Onderstaand een overzicht van de veel voorkomende klachten die u kunt krijgen bij de ziekte van Bechterew.

Pijn en stijfheid in uw onderrug

U kunt last krijgen van pijn en stijfheid in uw onderrug. Dat hoeft niet meteen; bij een beginnende ontsteking aan uw wervels merkt u soms nog niets aan het gewricht zelf. Normaal gesproken is uw wervelkolom namelijk soepel. Zodra het gewricht ontstoken is kan het pijn gaan doen, warm en gezwollen zijn en u kunt het minder goed bewegen. Uiteindelijk kunnen wervels aan elkaar groeien, waardoor ze vast komen te zitten. Het gevolg is stijfheid; dit kunt u regelmatig ’s nachts, ’s ochtends of als u lang in dezelfde houding zit gaan merken.

Pijn en stijfheid in andere gewrichten

Er is ook een kleine kans dat u last krijgt van andere gewrichten zoals uw nek, schouders, ribben, heupen, knieën, enkels, vingers of tenen. Zo’n ontsteking kan vervelend zijn. Als uw hielbot bijvoorbeeld gevoelig is, dan is staan op een harde vloer niet zo fijn. Stijfheid in de borstkas kan een wat benauwd gevoel geven. En pijnlijke zitbeentjes kunnen ervoor zorgen dat u tijdelijk niet zo lekker op een stoel zit. Maar gelukkig krijgt niet iedereen hier last van en deze ontstekingen gaan ook vaak weer over.

Ontstoken peesaanhechting

Niet alleen het gewricht zelf, maar ook de peesaanhechting kan ontstoken raken (dit wordt ook wel ‘enthesitis’ genoemd). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij pezen in de wervelkolom, schouders, heupen, voeten of hielen. Van de buitenkant is er niets te zien, maar het kan wel pijnlijk en gevoelig zijn.

Vermoeidheid

Een veel voorkomend symptoom van de ziekte van Bechterew is vermoeidheid. Het lichaam verbruikt namelijk veel energie om de ontsteking op te wekken en ook weer te bestrijden. Soms kan de ontsteking ook bloedarmoede veroorzaken en daardoor kunt u zich ook slap en futloos voelen. Bloedarmoede is gelukkig makkelijk op te sporen en te behandelen.

Oogontsteking

Sommige mensen krijgen een oogontsteking (iritis). U kunt dan last hebben van rode ogen, wazig zien en minder goed tegen feller licht kunnen. Neem altijd contact op met uw arts, zodat u eventuele beschadigingen aan uw ogen kunt voorkomen.

Slik- of darmklachten

U krijgt waarschijnlijk medicijnen. Ook daarvan kunt u helaas klachten krijgen. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam voedsel minder goed opneemt, waardoor er slik- of darmklachten kunnen ontstaan. Wát u eet kan ook effect hebben op de werking van medicijnen. U kunt uw voeding aanpassen, hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat dat helpt. Een diëtist kan u daarbij helpen. Overweegt u om voedingssupplementen te gaan nemen? Overleg dat dan eerst eventjes met uw huisarts.